O kwasie salicylowym prawie wszystko

zastosowanie kwasu salicylowego

Potrafi naprawdę wiele. Skutecznie walczy z trądzikiem, usuwa zrogowaciałe komórki skóry, odblokowuje pory, wygładza blizny i poprawia koloryt skóry. Ale nie tylko. Co jeszcze potrafi kwas salicylowy?

Kwas salicylowy (Salicylid Acid), substancja należąca  do beta-hydroksykwasów (BHA),  początkowo pozyskiwana z kory wierzby, naturalnie występuje  w roślinach, regulując ich wzrost i kwitnienie. W postaci syntetycznej ma postać białego proszku, doskonale rozpuszcza się w tłuszczach i w alkoholu.

Jest bardzo skuteczny w leczeniu trądziku, gdyż doskonale działa na przyczyny jego powstawania, rozpuszczając nadmiernie nawarstwiające się, obumarłe komórki naskórka w ujściach mieszków włosowych.

Dlaczego szukać go w kosmetykach?

Popularny środek odkażający, czyli spirytus salicylowy, to nic innego jak mieszanina wody, alkoholu etylowego i kwasu salicylowego w stężeniu 1-2 %.

Skóra trądzikowa z pewnością polubi takie stężenie również w kremach, tonikach i maściach, a jeśli kosmetyk dodatkowo zawiera antyoksydanty i składniki nawilżające, będzie on naprawdę skuteczny w walce z rozszerzonymi porami i niejednolitym kolorytem skóry.

Stężenie 10-20% kwasu salicylowego ma działanie keratolityczne, stając się peelingiem chemicznym, niezwykle skutecznym w walce z rogowaceniem okołomieszkowym, suchą skórą na łokciach, kolanach lub stopach.

Istotne jest, aby kosmetyku z tym kwasem używać regularnie. Należy on do łagodnych substancji, które nie powodują podrażnienia i przesuszenia skóry. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom usuwania zrogowaciałych komórek, zaskórniki i wypryski przestają pojawiać się, drobne blizny potrądzikowe i przebarwienia stają się mniej widoczne, poprawia się również elastyczność skóry.

Kwas salicylowy ułatwia również działanie innych składników czynnych zawartych w kosmetykach, takich jak na przykład retinol czy substancje łagodzące.

Lżejszą odmianą kwasu salicylowego jest LHA (lipohydroksykwas), który delikatnie złuszcza powierzchnię naskórka, a stosowany w kosmetykach upiększających – podkładach lub korektorach, działa wygładzająco na skórę.

Łupież mu niestraszny.

Dzięki właściwościom oczyszczającym i przeciwbakteryjnym, kwas salicylowy jest składnikiem szamponów przeciwłupieżowych i kosmetyków przeznaczonych do tłustej skóry głowy.

Krok do pięknej cery.

Peeling chemiczny wykonywany kwasem salicylowym o wysokim stężeniu  w gabinetach kosmetycznych , jest skutecznym narzędziem w walce z trądzikiem – również grudkowatym, zmniejszaniu blizn potrądzikowych i wszelkich przebarwień po stanach zapalnych.

Istotne jest, aby zawsze po zabiegu stosować krem z wysokim filtrem i nie drażnić dodatkowo skóry substancjami aktywnymi, takimi jak witamina C czy inne kwasy.

Dla kogo kwas salicylowy nie jest wskazany?

Ryzyko podrażnień i działań niepożądanych w kuracji kwasami zawsze istnieje. Nie powinny go stosować osoby uczulone na aspirynę, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z silną alergią skórną, z licznymi znamionami, opryszczką, jak również stosujące doustną kurację retinoidami.

Jedno jest pewne – osoby walczące z niedoskonałościami skóry, przebarwieniami, nawracającym łupieżem czy rogowaceniem okołomieszkowym, powinny przede wszystkim sięgać po kosmetyki z kwasem salicylowym, dobranym w odpowiednim stężeniu, bez obawy  o nadmierne podrażnienia.

Comments

comments

Opublikowane przez dermo expert. Data publikacji:

Copyright©2017 dermo.expert
All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.