Niezwykły olej tamanu

do czego jest olej tamanu

Mało znany, a niezwykle pomocny w leczeniu najczęstszych problemów skórnych. Można go stosować na skórę głowy i dodawać jako dobroczynny składnik do kosmetyków. Redukuje dolegliwości reumatyczne, a nawet zmniejsza ból gardła. Niezastąpiony przede wszystkim w kuracjach przeciwtrądzikowych, leczy wszelkie stany zapalne skóry.

Czym jest olej tamanu?

Olej tamanu to wytłoczone na zimno wysuszone pestki owoców drzewa o tej samej nazwie. Drzewo tamanu rośnie w lasach Azji, Oceanii i Afryki, ma owoce wielkości moreli o dużej pestce. Uzyskany z nich olej jest gęsty, ma intensywny zapach, szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.  Aby uzyskać 5 kg zimnotłoczonego oleju tamanu, należy zużyć aż 100 kg owoców.

Remedium na wszystko

Olej tamanu ma naprawdę cudowne właściwości i znakomicie wpływa na skórę. Najważniejszymi jego składnikami są naturalne flawonoidy – kwas kalofillowy i kallofilloidyna, które działają przeciwbakteryjnie, kojąco i gojąco. Olej tamanu zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe – niezwykle cenny dla skóry kwas linolowy i oleinowy, który wzmacnia barierę lipidową naskórka i chroni go przed utratą wody. Kwas oleinowy sprawia, że skóra lepiej przyjmuje składniki aktywne.

Olej tamanu jest bogaty również w fitoestrole, które wzmacniają barierę lipidową skóry skóry oraz kumaryny, łagodzące stany zapalne. Z tego powodu olej tamanu jest naprawdę znakomity w leczeniu skóry trądzikowej, gdyż łagodzi stany zapalne, działa kojąco przy łojotoku i trądziku różowatym.

Przyspiesza gojenie zmian skórnych, odblokowuje pory i zmniejsza ilość zaskórników. Co więcej, redukuje widoczność rozstępów i szpecących, potrądzikowych blizn.

Nadaje się nie tylko do skóry trądzikowej i problematycznej, ale dzięki działaniu antyrodnikowemu, znakomicie regeneruje skórę dojrzałą i ma zdolność pochłaniania promieni UV. Był przez to używany przez mieszkańców Polinezji jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Błyskawicznie goi wszelkie ranki i otarcia, podrażnienia po goleniu, rozprawi się również z opryszczką i suchymi skórkami przy paznokciach. Można go nakładać na wszelakie skaleczenia i odmrożenia. Olej tamanu jest również skuteczny w łagodzeniu łupieżu i łuszczycy.

A wady?

Olejek ma specyficzny zapach, przypominający przyprawę do zup maggi. W dużym stężeniu nie jest on przyjemny. Olej tamanu może mieć właściwości komedogenne, dlatego też najlepiej mieszać go z innymi olejami, kremami do twarzy czy balsamami. W połączeniu z hialuronowym żelem, świetnie nawilży skórę.

Niezwykła maseczka.

Olej tamanu najlepiej stosować na noc, ze względu na swój dość intensywny zapach. Można go stosować punktowo, w postaci nie rozcieńczonej, jeśli dolegliwości skórne są naprawdę widoczne i wymagające skutecznego specyfiku. Olej ten znakomicie nadaje się jako dodatek do działającej regenerującej maseczki z kurkumy.

Wystarczy zmieszać łyżkę kurkumy z jogurtem naturalnym i kilkoma kroplami oleju tamanu, aby skóra była matowa, zregenerowana i pozbawiona zanieczyszczeń.

Jeśli olej tamanu korzystnie podziała na skórę, naprawdę warto mieć go w swoich zasobach kosmetycznych, bo jest wyjątkowo uniwersalny i dobroczynny dla skóry.

Comments

comments

Opublikowane przez dermo expert. Data publikacji:

Zobacz także

Copyright©2017 dermo.expert
All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.