Olejek różany – nieoceniony na wiele problemów ze skórą!

olejek różany

Róża to nie tylko pięknie pachnący kwiat i cenne źródło wit. C zawartej w owocach.

Kosmetyki różane mają wyjątkowe właściwości odmładzające a ich zalet nie sposób przecenić. Dla kogo zatem róża jest najlepsza?

Najmniej alergiczny olejek na świecie

Olejek różany powstaje w procesie destylacji płatków parą wodną. Niebywale korzystnie wpływa na skórę, ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Niesamowicie koi cerę wrażliwą, niwelując wszelkie przesuszenia i zaczerwienienia.

Olejek jest doskonały do skóry naczynkowej, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne i dodatkowo łagodzi procesy zapalne. Olejek z owoców dzikiej róży jest gęsty, jest bardzo silnym antyoksydantem, bogatym w witaminę C i E oraz kwas retinowy, najskuteczniejszy retinoid o działaniu przeciwstarzeniowym.

Chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga produkcję kolagenu. Olej z dzikiej róży zmiękcza naskórek, a dzięki zawartości kwasów owocowych wpływa na syntezę ceramidów i tym samym zmniejsza suchość skóry.

Olej z dzikiej róży ma gęstą konsystencjęi należy do grupy tzw. suchych olejów. Można go stosować miejscowo na podrażnioną i popękaną skórę, ale posłuży również jako balsam do ciała i świetna odżywka do włosów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które świetnie nawilżają włosy.

Regularnie stosowany wzmacnia elastyczność skóry, ujędrnia i wygładza zmarszczki.

Kąpiel w płatkach róż

Płatki róż dodane do kąpieli mają działanie odmładzające. Doskonale poprawiają ukrwienie skóry, działają wygładzająco i ujędrniająco. Róża ma działanie tonizujące, dlatego też taka kąpiel jest wskazana do skóry trądzikowej i tłustej.

Róża i oczy

Woda różana znakomicie sprawdza się przy stosowaniu okładów na zmęczone i zaczerwienione powieki. Sam olejek doskonale nadaje się na wszelkie przesuszenia i zmarszczki, gdyż intensywnie regeneruje również delikatną skórę wokół oczu.

Najcenniejsze – róża piżmowa i damasceńska

Jednym z najcenniejszych olejków jest olejek z róży piżmowej. Ze względu na zawartość kwasu retinowego, jest jednym z najskuteczniejszych retinoidów o działaniu przeciwstarzeniowym i usuwającym efekty fotostarzenia się skóry.

Olejek z róży piżmowej spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, świetnie uelastycznia skórę, normalizuje pracę gruczołów łojowych i potowych a także pomaga w redukcji blizn i rozstępów.

Kwas retinowy występujący w olejku z róży piżmowej nie wywołuje żadnych podrażnień skóry, może być stosowany długotrwale, zwłaszcza dla skóry zniszczonej, suchej i ze zmarszczkami.

Podobne właściwości zachowuje róża damasceńska. Płatki róży zbierane są ręcznie raz w roku na przełomie maja i czerwca, poddając je po zbiorach destylacji w miedzianych kadziach. Z powstałego hydrolatu zbiera się olejek różany, a pozostały płyn to cenna woda różana. Do wytworzenia jednej kropli olejku potrzeba około 50-60 kwiatów.

Róża damasceńska zawiera około 300 czynnych substancji i bardzo wiele cennych pierwiastków, a także taniny, flawonoidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, sód i cynk.

Naprawdę warto mieć w swoich kosmetycznych zasobach olejek lub hydrolat z róży. Ich nieocenione właściwości sprawiają, iż stają się podstawą dobrego wyglądu zwłaszcza suchej i zmęczonej skóry.

Comments

comments

Opublikowane przez dermo expert. Data publikacji:

REKLAMA
Zobacz także

Copyright©2018 dermo.expert
All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.